Zdrowie i Uroda

5 polskich rodzajów superfood

W ciągu minionych, dziesięciu lat wiedza Polaków na temat substancji odżywczych, zawartych w pokarmie, znacząco wzrosła. Ogromna w tym zasługa internetu, w którym możemy znaleźć wiele ciekawych informacji. Temat został sprytnie podchwycony przez producentów żywności ekologicznej, którzy zaczęli na masową skalę importować zagraniczne tzw. superfoods. Pojęcia takie jak komosa ryżowa, nasiona Chia czy amarantus przestały brzmieć obco. Jednak te egzotyczne rośliny, mimo iż bardzo zdrowe, są dość kosztowne. Dlatego warto przyjrzeć się produktom dostępnym w Polsce, tak samo wartościowym, jednak często o wiele tańszym. 

Kasza jaglana

Określana mianem królowej polskich kasz, popularna od wieków wśród plemion słowiańskich, wyparta dopiero przez ziemniaki w XVI wieku. Powstaje ona z jagieł prosa, które ma działanie zasadotwórcze – idealnie odkwasza organizm. Zawiera witaminy z grupy B i żelazo, dlatego chętnie sięgają po nią osoby na diecie bezmięsnej. Ponadto, w kaszy jaglanej znajdziemy też beta-karoten oraz krzem – można na jej bazie zrobić naturalną maseczkę na twarz. Jest lekkostrawna oraz pozbawiona glutenu, dlatego zalecana jest osobom z problemami gastrycznymi.

Siemię lniane

Polska alternatywa dla nasion Chia, bowiem zawiera podobną ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jedna łyżka świeżo zmielonego siemienia pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwasy Omega-3. Obecne w lnie lignany przynoszą ukojenie naszym jelitom a także mają działanie przeciwnowotworowe. Kisiel ze zmielonego siemienia polecany jest cukrzykom, obniża bowiem poziom cukru we krwi. Więcej na temat prozdrowotnego działania siemienia lnianego można przeczytać tutaj.

Natka pietruszki

Ta niepozorna nać, popularna w polskiej kuchni, to idealne źródło witaminy C – jej obecność wspomaga wchłanianie niehemowego żelaza, w które również jest obfita. Posiada także sporo beta-karotenu oraz witamin z grupy B i K. Obecność flawonoidów i chlorofilu sprawia, że natka ma duże działanie antyoksydacyjne. Najlepiej spożywać ją latem, wówczas jest najzdrowsza dla ludzkiego organizmu. Świetnie sprawdzi się też jako dodatek lub baza do warzywnego smoothie.

Jarmuż

Kolejna roślina, która po latach zapomnienia ponownie wróciła na polskie stoły. Jest to prawdziwa skarbnica substancji odżywczych, znajdziemy tam sporo białka oraz błonnika, a także wapń, żelazo magnez oraz krzem. Jednak największą zaletą jest obecność w niej przeciwutleniaczy, które zatrzymują pojawianie się komórek rakowych. Szklanka świeżych liści jarmużu zaspokaja potrzeby organizmu na witaminy: C, A i K.

Orzech włoski

Chociaż nie każdy przepada za jego gorzkawym posmakiem, warto włączyć go do swojej diety. Jest to jeden z najbardziej odżywczych orzechów: znajdziemy tutaj duże ilości kwasu Omega-3, przeciwutleniacze, sporo białka oraz błonnika. Już mała garstka orzechów włoskich zapewni nam dzienną dawkę witaminy E, magnezu oraz fosforu. Dodatkowo, produkt zawiera dużo kwasu foliowego, dlatego spożywanie orzechów włoskich zalecane jest kobietom w ciąży.

Aby móc codziennie przemycać do swojej diety zdrowe, nieprzetworzone produkty, nie musimy wydawać fortuny na zakupy. Wystarczy sięgać po artykuły lokalne, posiadające dużo wartości odżywczych, które można określić mianem polskiej super żywności.

Previous post

Tatry wiosną – czy warto?

Next post

Motyw wody w ogrodzie