Zdrowie i Uroda

Skąd producenci zdrowej żywności biorą swoje produkty

Produkcja zdrowej żywności wymaga prowadzenia rolnictwa ekologicznego i certyfikowania swojej żywności. Zamiarem takiego prowadzenia produkcji jest uzyskanie artykułów spożywczych najwyższej jakości i zapewnienie konsumentów o ich ekologicznym pochodzeniu.

Dystrybucja najwyższej jakości produktów

Nie zawsze producent zdrowej żywności hoduje swoje rośliny na własnych polach. Czasem uzyskanie plonów najwyższej jakości wymaga zastosowania innych standardów rolniczych. Duże łatwiej jest na przykład wyhodować winogrona na idealne rodzynki w Turcji, gdzie jest dostęp do światła słonecznego przez większość roku, przez co rodzynki są słodkie i naprawdę wysokiej klasy. Wprowadzenie takich sztucznych warunków do polskiej hodowli mogłoby być nieopłacalne, a produkty tak wytworzone nie miałyby tych samych walorów smakowych i jakościowych. Korzystne jest więc dla producenta zdrowej żywności importowanie surowców i sprzedawanie ich pod własną marką w Polsce. Dzięki temu konsument może spożywać najwyższej jakości produkty pochodzące z krajów, w których ich produkcja jest na najwyższym poziomie.

Certyfikaty rolnictwa ekologicznego

Prowadzenie produkcji zdrowej żywności wymaga prowadzenia rolnictwa ekologicznego. W rolnictwie tym nie stosuje się sztucznych nawozów ani GMO. Dzięki temu uzyskane plony są nie tak wydajne, ale na pewno o wiele zdrowsze, pozbawione chemii. Takie rośliny wyhodowane w sposób ekologiczny uzyskują status produktów ekologicznych i otrzymują specjalne certyfikaty. Dzięki nim można sprzedawać produkt jako ekologiczny. Takie oznakowanie jest bardzo potrzebne w dzisiejszych czasach, aby konsument miał pewność, że to, co kupuje jest najwyższej jakości, w pełni naturalne, i nie będzie w stanie mu zaszkodzić.

Warto sprawdzać, czy producent zdrowej żywności posiada status rolnika ekologicznego, i czy jego produkty są oznaczone odpowiednimi symbolami. Niektórzy producenci fałszują swoje wyroby, ponieważ produkcja ekologiczna wymaga sporych inwestycji i jest kosztowna. Można na takich produktach dobrze zarobić, ponieważ zwykle kosztują one dwukrotnie więcej, niż jedzenie z masowej produkcji. Stąd też często dochodzi do zafałszować, które świadomy konsument powinien umieć wykrywać.

Artykuł powstał we współpracy z firmą Vitapol

Previous post

Gdzie urządzić spotkanie biznesowe?

Next post

Co z tymi ściekami?