Dom i Wnętrze

Funkcjonalna patelnia grillowa

Smażone potrawy mają wyjątkowy smak, aromat i chrupkość – niestety, są również kaloryczne i nierzadko: ciężkostrawne. Szukając metod na to, aby móc delektować się ulubionymi danami z patelni warto unowocześnić kuchnię. Patelnia grillowa pozwoli na przygotowanie ulubionych dań w znacznie zdrowszej wersji. Jak to możliwe?

Patelnia grillowa – ulubione dania z grilla w środku zimy!

Patelnia grillowa to element, którego nie może zabraknąć w naszej kuchni. Dzięki temu narzędziu możliwe będzie stworzenie ulubionych dań z grilla, bez względu na porę roku oraz pogodę za oknem. Patelnia grillowa różni się od klasycznych patelni – widać to przede wszystkim w jej dnie. Karbowana powierzchnia pozwala na uzyskanie wyglądu mięs i warzyw jak z klasycznego grilla. Dodatkowo w rowkach patelni może gromadzić się spływający tłuszcz, przez co ulubione dania nie są w nim zaburzone bezpośrednio. Atutem wielu patelni grillowych jest także niewielki lejek, który pozwoli na zlanie nadmiaru tłuszczu. Niewątpliwą zaletą nowoczesnych patelni grillowych jest zastosowanie licznych powłok, które pozwalają na smażenie na mniejszej ilości tłuszczu. Dodatkowo powłoki teflonowe, ceramiczne i tytanowe znacząco minimalizują ryzyko przywierania przygotowywanych potraw do dna. Koniec z przypalonymi rybami czy mięsem!

Z czego tworzone są patelnie grillowe?

Nowoczesna patelnia grillowa może być wykonana z materiałów takich jak stal nierdzewna, żeliwo czy aluminium. Wybór konkretnego rozwiązania powinien być podyktowany naszą wygodą oraz funkcjonalnością. Garnki ze stali nierdzewnej odznaczają się wysoką odpornością na ścieranie, działanie wysokich temperatur czy korozję. Dodatkowo ich czyszczenie nie sprawia problemów. Atutem patelni grillowych są również rączki – elementy te są profilowane, wykonane z materiałów antypoślizgowych, co znacząco podnosi funkcjonalność użytkowania.

 

 

Previous post

Czy warto stworzyć ogród zimowy?

Next post

Patelnia grillowa – sposób na proste i smaczne dania