Wspomnienie lata

Każdy z nas na własny sposób zachowuje w pamięci lato. Robimy zdjęcia, aby móc podczas jesiennych czy zimowych wieczorów delektować się wspomnieniami ciepła i słońca. Jednak niestety poprzez same zdjęcia nie przypomnimy sobie smaku i zapachu lata. Czy jest jednak jakiś sposób, aby zachować takie wspomnienia? Oczywiście, że tak!

Podgrzybki marynowane w occie – lato w słoiku

Długie spacery w lesie, zapach mchu, grzybów szczególnie intensywny po deszczu. Któż z nas tego nie pamięta i nie wspomina mile? Aby zachować te niezwykłe momenty na dłużej warto zabrać zebrane tudzież kupione podgrzybki do domu i wykonać z ich marynatę. Czy to dobrze smakuje? Oczywiście, że tak!

Tak przygotowane podgrzybki stanowią przede wszystkim znakomitą przekąskę. Możemy ją podjadać w domu albo też podać gościom na imprezie w miejsce wszechobecnych dziś chipsów czy paluszków. Ponadto marynowane podgrzybki znakomicie pasują do wszelkich mięs i pieczeni, pomagając wydobyć ich aromat i smak.

Przepis na podgrzybki marynowane w occie

Jak zatem widać- jest to świetna przystawka lub dodatek. Jak ją jednak przyrządzić? Otóż sposób przygotowania podgrzybków marynowanych w occie jest banalnie prosty? Wystarczy na początek zagotować podgrzybki w osolonej wodzie. Wkładamy je tam na 10 minut. co jest ważne to fakt, żeby grzyby te były małe i posiadały twarde kapelusze – wtedy najlepiej będą smakować w marynacie.

Do tego musimy przygotować marynatę. W jaki sposób? Najogólniej rzecz ujmując każda marynata składa się z wody i octu. Do tego dodajemy pewne przyprawy i warzywa wedle naszych preferencji. Do podgrzybków często dodaje się cebuli, liści laurowych, ziela angielskiego oraz pieprzu i soli. Teraz wystarczy całość połączyć i zamknąć w ładnym słoiczku.

Zalety podgrzybków marynowanych w occie

Jakie są zalety tak przygotowanych podgrzybków? Przede wszystkim świetnie sprawdzają się one w różnych sytuacjach – jako przystawka, przekąska i dodatek do dań. Ponadto bardzo ciekawie prezentują się na naszej półce – w ładnym słoiczku mogą być prawdziwą ozdobą naszej kuchni. Wygląda wtedy ona bardziej swojsko i przytulnie.

Warto jeszcze wspomnieć, że marynowane grzyby nie tracą swoich właściwości odżywczych. Jest to zaleta, obok której nie możemy przejść obojętnie. Jak zatem widać- zdecydowanie warto je przyrządzić. Zachwyceni będziemy nie tylko my, lecz także nasi domownicy i goście. Przepis jest prosty i łatwy, zaś efekty – znakomite!

Podgrzybki marynowane w occie kupisz na sklep.vitapol.net